Others sang your life but now's your chance to shine XXV

Dag 28 – en låt som får dig att känna dig skyldig

När jag hör Prodigys Firestarter så känner jag mig skyldig till stöld, eftersom jag hittade CD-singeln kvarglömd på ett bord på kårhuset Klaraborg i Karlstad en natt 1996 och tog med mig den hem istället för att lämna in den i bardisken eller vad jag nu borde ha gjort som en god människa.


Others sang your life but now's your chance to shine XXIV

Dag 26 – en låt du kan spela på instrument

Om jag fick öva en stund skulle jag nog ännu kunna riva av Visa från Utanmyra på kontrabas.

Dag 27 – en låt du skulle vilja kunna spela på instrument

Som gammal kontrabasist är jag otroligt förtjust i basgångarna i swing och rockabilly, men jag kommer inte på nån särskild låt jag skulle vilja kunna. Det vore ju även fett ballt att medverka i nån pampig gammal symfoni eller opera.

(fast Morrissey har ju gjort några rockabillydoftande låtar, och en av dem är The loop. Varje gång jag hör den får jag lust att köpa en kontrabas för 44 lax och lära mig spela igen)


Others sang your life but now's your chance to shine XXIII

Dag 23 – en låt du vill ha på ditt bröllop

Cures Lovesong
är den enda kärlekssång jag kommer att tänka på/minns texten på som inte har skitlökig plattitydtext, så det får väl bli den.

Dag 24 – en låt du vill ha på din begravning

Satan rejected my soul - Morrissey.

Dag 25 – en låt som får dig att skratta

Lingonrap - Euskefeurat.


Others sang your life but now's your chance to shine XXII

Dag 22 – en låt du lyssnar på när du är ledsen

En låt som hittills inte svikit när det gäller att muntra upp mig såna där dagar när allt går åt helvete redan från början och man har en obehaglig känsla i maggropen från det att man slår upp ögonen på morgonen är Komeda - Rocket plane. Jag vet inte om den skulle kunna fiska upp mig från de allra djupaste misärhålen (det kan nog ingen musik), fast den kanske skulle få det att kännas lite mindre överjävligt eländigt där nere på botten.


Others sang your life but now's your chance to shine XXI

Dag 21 - en låt som du lyssnar på när du är lycklig

Jag väljer sällan eller aldrig musik utifrån starka känslor som lycka eller ilska. Inte specifikt så att jag tänker "jädrar vad glad jag är, nu blir det minsann lite Fat boy Slim hära!" i alla fall. Men det är klart att sinnesstämningen påverkar litegrann vilken musik jag lyssnar på. Jag sätter ju exempelvis inte på Basement jaxx om jag är helt jävla slutkörd och vill varva ner, ej heller bränner jag av Leonard Cohen när jag känner mig uppåt och energisk och vill ha lite draghjälp. Men större delen av all musik jag gillar gör mig faktiskt harmonisk eller väl till mods på nåt sätt och jag kan inte komma på nån särskild låt som jag lyssnar på för att förstärka en redan existerande känsla av lycka och harmoni.

Däremot finns det musik som jag bara klarar av att lyssna på när jag känner mig hyfsat stabil och nöjd med tillvaron och det är all musik som gör mig det minsta vemodig. När jag känner mig tungsint och melankolisk behöver jag nämligen inte den minsta hjälp att sjunka ännu djupare ner i kvicksanden, så då undviker jag saktmodig och vemodsdoftande musik som t ex Mercury rev, Tindersticks och Mazzy star. Är det riktigt illa så pallar jag inte ens med Doves, Lloyd Cole eller Tanita Tikaram.

Under ett antal år kunde jag inte alls lyssna på den här typen av musik, och det var faktiskt riktigt jobbigt. När jag äntligen började hasa mig upp ur gropen var bland det första jag gjorde en spellista som jag döpte till "Svårmod", och med på den listan finns förutom ovanstående bland annat Badly drawn boy, Editors, Interpol, Strip music, Postal service, Hope Sandoval & Warm inventions, Death cab for cutie, Belle & Sebastian, JJ72, Weeping willows, Guy Chadwick och Jay-Jay Johanson. Där samlade jag allt sånt som jag inte klarat av att lyssna på eftersom det förstärkte känslan av att jag hade en mikrosingularitet i bröstkorgen till olidlighet. Och det var SÅ skönt att kunna njuta av Mazzy star och Cocteau twins igen!!

Och låten som får representera all musik som jag bara kan lyssna på när jag är i harmoni med tillvaron är Doves - There goes the fear.


Others sang your life but now's your chance to shine XX

Dag 20 - en låt du lyssnar på när du är arg

När jag är skitförbannad så hjälper det inte att lyssna på aggressiv musik. Det som eventuellt skulle hjälpa vore att sprida död och förödelse omkring mig med en knölpåk, men det är ju inte så ofta man får möjlighet till det utan jobbiga konsekvenser tyvärr. Dessutom är jag rätt sällan sådär otyglat rasande. Däremot hemfaller jag åt passiv aggression ganska ofta, och då innehar Morrisseys Sorrow will come in the end precis rätt blandning av bombastisk överdrift och självironi som gör att jag oftast börjar fnittra åt mig själv och mitt vältrande i oproportionerlig självömkan.


Others sang your life but now's your chance to shine XIX

Dag 19 - en låt från din favoritplatta

En favoritplatta som hängt med ett bra tag är Pulps Separations från 1992. De är ju mest kända för Different class som kom 1995, men jag tycker faktiskt att albumen de släppte innan är bättre. Jag upptäckte Pulp under min sejour i Obygden 1994-95 när jag fortfarande lyssnade mycket på radio (som ibland var det enda i mediaväg som stod till buds eftersom byn låg i tv-skugga och jag bara hade en fullt fungerande kanal) men det dröjde tills jag flyttade tillbaks till civilisationen sommaren -95 innan jag fick tag på några skivor. Den första jag köpte var His 'n' hers, som är riktigt briljant den med (om än inte lika mörk och suggestiv) och den andra var den vackert gröna Separations, med fina bubblor och rosa text på omslaget. Jag tyckte genast om alla låtarna, men den som sitter hårdast i huvudet och dyker upp när jag minst anar det är My legendary girlfriend.

Others sang your life but now's your chance to shine XVIII

Dag 17 – en låt som du ofta hör på radio

Dag 18 – en låt som du önskar att du fick höra på radio

Äh, ja... jag lyssnar ju aldrig på radio, så jag har faktiskt inget att bidra med på de här punkterna.

När jag bodde hemma lyssnade jag dock på radio i princip jämt, eftersom det var den enda källan till ny musik förutom kabelkanalerna. Radions fördel var ju att man kunde spela in från den och det gjorde jag med besked eftersom det inte fanns särskilt mycket pengar att lägga på såna extravaganser som LP-SKIVOR. Jag var dessutom helt oförmögen att spara pengar, så stående poster på önskelistorna till jul och födelsedag var alltid tomma kassettband och skivor av band jag just snappat upp nånstans.

Jag tänkte i vilket fall bjuda på en gammal favvolåt från tiden då det begav sig ( = mitten av 80-talet), nämligen Citylights med William Pitt. Den är en av få låtar som aldrig rykt i nån av de blandbandsrationaliseringar jag gjort genom åren för att spara plats på de dyrbara kassettbanden (och numera grämer mig svårt för - tänk om jag haft en komplett blandbandssamling från 1986 till 2001!) utan som alltid sluppit genom nålsögat. Lyckan var fullkomlig när jag hittade den på youtube härom sistens. Notera speciellt den kissnödige gitarristen. Det ser ut som att han innan videoinspelningen hällde i sig 2 liter cola och sen fick han inte gå på toa eftersom de bara hade råd med en enda tagning.


Others sang your life but now's your chance to shine XVII

Dag 16 – en låt som du brukade älska men nu hatar

Vandraren av Nordman
. Ingen närmare förklaring behövs annat än att det var en snabbt övergående förvirring.

RSS 2.0